reklama

Veľkonočný oný...Ľapien!

Jedli ste už niekedy ľapien? To je vám veru iné vlastenectvo ako hymnu vyspevovať. Hoci u nás v Zalužanoch sme sa ľapienom tlačili väčšinou na Kračún, dá sa aj na Veľkú noc. Príprava si vyžaduje veľké srdce a oddanosť vlasti. Náklonnosť k alkoholu nič nepokazí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (112)
Obrázok blogu

Prvý krok: Ingredí...dácie...onô: dva deci mlieka, soľ, deci oleja (ten olivový na fotke je len imidžovka. Ten mám na dvere a okná. Po vzore starých materí použijeme slnečnicový.) Kocka cukru. Vajce. Dvadsať gramov droždia a 250 gramov polohrubej múky. Keď nemáte polohrubú, stačí štvrť kila. Na konci prvého kroku prihrejeme deci mlieka a nadrobíme doň droždie a kus cukru. Necháme kvasiť nejakých 20 minút.. Medzitým na druhej platni dovaríme fazuľovú polievku, v ktorej sme predtým prezieravo uvarili šunku a kožky zo slaniny. (Polievku varíme pre istotu. Nie sme stará mater, aby sme upiekli jedlý ľapien.)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhý krok: Do múky vlejeme kvások, nemiešame, len ho trochu tou múkou zboku presypeme. Ak sa dá. Prikryjeme utierkou a necháme kvasiť. Bohvie ako dlho. Veď uvidíme. Medzitým si vo zvyšku mlieka vidličkou rozondieme vajce a s radosťou sa venujeme tretiemu kroku.

Tretí krok: Preklenovací koktejl. Na výrobu preklenovacieho koktejlu použijeme: slivovicu. Príprava koktejlu je jednoduchá: potrebné množstvo nalejeme do primerane veľkej sklenenej nádoby, ak chceme, môžeme trochu premiešať, a vypijeme. Postup opakujeme niekoľkokrát.

Obrázok blogu


Ingrediencie k preklenovaciemu koktejlu

Štvrtý krok: Do predkvaseného cesta voľnou rukou vlejeme v mlieku rozondiate vajce so štipkou soli. A olej. Vravia, že deci, ja dávam od oka. Vidíme, že cesto je riedke. Redšie, ako sme čakali. Nenecháme sa odradiť a odvážne vsypeme ešte trochu múky. Po chvíli nám je jasné, že to nestačí, tak neohroziteľne a sebavedome vsypeme ešte trochu. Teraz nám už neostáva nič iné, len trpezlivo miesiť cesto silnou slovenskou rukou a dúfať, že sme to v treťom kroku neprehnali s iniciatívou a nespadneme. Trvá to dlho, tá lepkavá sra... sa nie a nie vymiesiť. Nakoniec, ani netušíme ako, sme vymiesili krásne cesto. Ešte raz ho prikryjeme a necháme na 30 deci kvasiť. Teda minút, už sa nám to pletie. Alebo aj dlhšie, čo ja viem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Cesto sa môže trošku lepiť. To sa vymiesi.

Piaty krok: Viď tretí krok. Opakovať do ľubovôle.

Šiesty krok: Príprava nátierky. Do poldeci slivo...livového oleja pretlačíme zopár strúčikov cesnaku a prisypeme soľ a sezamové semienka. Naše staré matere ich kupovali na jarmokoch v Carihrade a Ostrihome. Touto nátierkou potrieme napoly upečený ľapien, keď sa dostaneme do toho štádia. Takto dopredu si ju pripravujeme jednak preto, aby cesnak a sezam nasiakol olejom a vice versa (uau!) a druhak preto, lebo potom už budeme ožratí.

Siedmy krok: Cesto by malo byť hotové. Ak neni, pokračujeme obľúbeným tretím krokom. Lenže ono je. Darmo sme sa tešili. Vykydneme ho na múkou poprášenú dosku a rozvaľkáme. Nemalo by sa lepiť, ale lepí sa. Asi sme niekde urobili chybu. Prejdeme na tretí krok a popremýšľame. Tak ho ešte pomiesime, veď mu nezaškodí. A zapneme si rúru, aby sa vyhriala. Cesto rozkaľ... roz..eee...rozvaľkáme, už sa nám ťažko rozrvráva, nočak? A dáme ho do pekáča. A do rúry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Vyvaľkané, pekáč vymastený.

Pre isatotu zospakujeme rtreeti krokj. Ktorí sme trévovanejší nezaspíme, vy...vydržťíme a yvberiemne hoztov7 ľapien z rursx. Etše rauz krok š! 3! Halák neni človek, jhakal je boch!

Obrázok blogu


Slaný cesnakový ľapien. Mňam!

Ján Babarík

Ján Babarík

Bloger 
  • Počet článkov:  218
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu